web analytics
Stiri

Eveniment: Lansare concurs “Gustul ca patrimoniu”

Am dat startul concursului Gustul ca patrimoniu!

În prezența a 40 de persoane, pe data de 5 septembrie, am lansat concursul Gustul ca patrimoniu: concurs de rețete tradiționale din Banat.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de:

- Simona Neumann și Chris Torch, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – prezentarea contextului de dezvoltare a proiectului;
- Mihaela Vețan, Asociația CRIES – informații generale despre proiectul La Pas și modul de desfășurare a concursului Gustul ca patrimoniu;
- Corina Răceanu, Institutul Intercultural Timișoara – Patrimoniul cultural, o resursă pentru dezvoltarea turismului;
- Laura Laurențiu, blogger și bucătar– Hrana – parte a patrimoniului cultural din Banat;
- Petroneta Rus, Cooperativa Floare din Banat.

La finalul evenimentului s-a organizat o degustare cu produse artizanale și de la mici producători:

- Brânzeturi artizanale maturate, realizate după rețete italienești, asociația Curtea Culorilor (Sârbova);
- Iaurt, chefir, smântână, brânză dulce, telemea, unt, cașcaval și mezeluri, Cooperativa Floare din Banat;
- Gomboți cu prune, rețetă meșteșugită cu drag de PROSPERO;
- Plăcinte și cornulețe cu gem, producători din zona Margina, participare organizată în colaborare cu Centrul de Informare Turistică Margina;
- Roșii tradiționale, produse de grădinarii ASAT;
- Vin, crama locală Petro Vaselo.

Asociația CRIES susține promovarea economiei sociale și solidare în școli

În data de 7 martie CRIES a organizat la Timișoara un atelier de lucru pentru analizarea oportunității  de promovare a economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic.

Principalele motive care au fost aduse în discuție se referă la:

- Economia socială și solidară este un domeniu în dezvoltare, atât în Europa, cât și în România. La nivel european economia socială asigură 13,6 milioane locuri de muncă remunerate (echivalent a aproximativ 6,3% din populația activă din UE); în România, domeniul cuprinde aprox. 1,7% din populația activă.  (cf. Evoluții recente ale economiei sociale în UE. CIREC, 2017).

Economia socială și solidară se bazează pe valori și practici incluzive (solidaritate, empatie, participare, atitudine pro-activă), promovează un mod diferit de a face afaceri, punând eficiența economică în serviciul nevoilor sociale. Conținutul poate sprijini dezvoltarea unor competențe cheie, transversale, așa cum au fost acestea definite de către Comisia Europeană: competențe sociale și civice; inițiativă și antreprenoriat; conștientizare și exprimare culturală.

Economia socială și solidară crează locuri de muncă și oferte de voluntariat la nivel local; acestea trebuie cunoscute de către tineri.

În perioada următoare, asociația CRIES va organiza, în colaborare cu parteneri locali și naționali, Caravana promovării economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, co-finanțat prin programul Erasmus+. Proiectul este implementat printr-un parteneriat transnațional, format din: APDES – Portugalia (lider de parteneriat); ASPECT – Management and Intercultural Relations – Bulgaria; CRIES – România; Institouto Anaptixis Epicheirimatikotitas Astiki Etaireia – Grecia; Glafka s.r.o – Republica Cehă; Solidarius Italia s.a.s – Italia; Technologie-Netzwerk Berlin e.V. – Germania; RIPESS Europe – Luxemburg.

Asociația CRIES continuă demersurile de promovare a economiei sociale solidare!

Asociația CRIES publică cele 3 module de formare în domeniul economiei sociale solidare, dezvoltate în cadrul proiectului “Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation” (septembrie 2016 – august 2018), co-finanțat prin programul Erasmus+.

Pachetul de formare este compus din următoarele 3 module:
- Modulul 1: Economia socială solidară- valori și principii;
- Modulul 2: Management democratic în economia socială solidară;
- Modulul 3: Finanțare etică și solidară și alte tipuri de resurse.

Aceste module de formare sunt un instrument pentru formatorii care lucrează în învățământul profesional și tehnic (VET). De asemenea, acest pachet de formare poate fi utilizat și de către alți formatori, care dezvoltă servicii de training sau sunt implicați în sistemul educațional.

Economia Socială Solidară este o economie care vizează o formă diferită de dezvoltare față de cea orientată spre profit. Aceasta include organizații al căror scop este mai degrabă concentrat pe valoare socială și ecologică, decât pe căutarea unui câștig și a unei creșteri financiare.

Economia Socială Solidară este încă o temă emergentă și insuficient cunoscută la nivelul societății și, prin urmare, este absentă din programele de învățământ la nivelul VET în majoritatea țărilor europene. Aceste module urmăresc să fie un prim pas în organizarea unei structuri de formare relevante și semnificative atât la nivel național, cât și la nivel european.

Conținutul celor 3 module de formare poate fi consultat aici.

Antreprenoriat social reciproc, octombrie – noiembrie 2017

Asociația CRIES a participat ca partener în cadrul proiectului Antreprenoriat social reciproc, dezvoltat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș.

În cadrul proiectului au fost organizate un număr de 10 ateliere pentru aproximativ 100 de tineri din Timișoara. Atelierele de formare au abordat tema consumului responsabil, comerțului echitabil, economiei sociale și inițierea unei afaceri sociale.

O parte dintre sesiunile de formare au fost organizate în două întreprinderi sociale din Timișoara: Ambasada și Reciproc Cafe.
Participanții au considerat utile temele abordate, fiind interesați de continuarea activităților și în anul 2018, respectiv:
- participarea ca voluntari la organizarea Zilei Mondiale a Comerțului Echitabil, 12 mai 2018;
- participarea la un program de voluntariat în sprijinul întreprinderilor sociale din Timișoara;
- organizarea unor schimburi de experiență și sesiuni de lucru între tinerii interesați de dezvoltarea unei afaceri sociale.

Din partea asociației CRIES au participat ca formatori Mihaela Vețan și Sergiu Florean.

Workshop: Managementul întreprinderilor de economie socială, 14.10.2017, Timișoara

Asociația CRIES organizează în data de 14 octombrie 2017 un workshop pe tema managementului întreprinderilor de economie socială.

Principalele aspecte care vor fi discutate în cadrul workshopului se referă la sustenabilitatea socială și financiară a întreprinderilor de economie socială și cum pot fi obținute acestea prin dezvoltarea unor practici democratice de management.

Durata medie a evenimentului este prevăzută pentru 2 ore, intervalul orar 14.00-16.00.

Din partea asociației CRIES va participa Mihaela Vețan, președintele asociației. Invitata întâlnirii este Paula Bora, una dintre participantele la programul internațional de formare în domeniul economiei sociale și solidare, organizat în luna septembrie în Cehia, Grecia și Bulgaria, în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation. Asociația CRIES este partener național în cadrul proiectului.

La finalul atelierului, participanții sunt invitați să deguste din produsele pe care Paula Bora le realizează în propria gospodărie din Țara Hațegului, cunoscute sub marca Cămara din Totești.