web analytics
Stiri

Workshop: Managementul întreprinderilor de economie socială, 14.10.2017, Timișoara

Asociația CRIES organizează în data de 14 octombrie 2017 un workshop pe tema managementului întreprinderilor de economie socială.

Principalele aspecte care vor fi discutate în cadrul workshopului se referă la sustenabilitatea socială și financiară a întreprinderilor de economie socială și cum pot fi obținute acestea prin dezvoltarea unor practici democratice de management.

Durata medie a evenimentului este prevăzută pentru 2 ore, intervalul orar 14.00-16.00.

Din partea asociației CRIES va participa Mihaela Vețan, președintele asociației. Invitata întâlnirii este Paula Bora, una dintre participantele la programul internațional de formare în domeniul economiei sociale și solidare, organizat în luna septembrie în Cehia, Grecia și Bulgaria, în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation. Asociația CRIES este partener național în cadrul proiectului.

La finalul atelierului, participanții sunt invitați să deguste din produsele pe care Paula Bora le realizează în propria gospodărie din Țara Hațegului, cunoscute sub marca Cămara din Totești.

Șase tineri din România au participat la pilotarea unui program de formare în domeniul economiei sociale și solidare

În perioada 11-22 septembrie 2017 au fost pilotate trei module de formare în domeniul economiei sociale și solidare. Acestea au fost organizate în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, în cadrul căruia asociația CRIES este partener național

Fiecare dintre cele trei module au tratat aspecte principale ale tematicii, după cum urmează:

Modulul 1: Valorile şi principile economiei sociale şi solidare, 11-15 Septembrie 2017, Praga (Republica Cehă);

Modulul 2: Managment democratic în economia socială şi solidară, 18-22 Septembrie 2017, Larisa (Grecia);

Modulul 3: Finanţarea etică şi solidară şi alte resurse în sprijinul economiei sociale şi solidare, 18-22 Septembrie 2017, Plovdiv (Bulgaria).

Din România, asociația CRIES a selectat 6 tineri care au participat la cele trei module de training. Echipa română a fost compusă din: Bora Paula, Cocuț Andreea, Dotcoș Sebastian, Manta Letiția, Miclău Adelin și Țuț Lizeta. Participanții au interacționat cu formatori experimentați în domeniul economiei sociale și solidare, au vizitat structuri locale de economie socială și au participat la activități de promovare a schimbului intercultural.

Participanții au apreciat posibilitatea de a aprofunda o tematică ce nu este foarte dezbătută în România, precum și posibilitatea de a interacționa și colabora cu tineri din alte țări, cu experiență în domeniul economiei sociale și solidare.

Economia socială și solidară: oportunități și constrângeri pentru învățământul profesional și tehnic

Considerăm că învățământul profesional și tehnic are un potențial deosebit în a forma competențe profesionale în rândul tinerilor și a facilita ulterior inserția lor profesională. De asemenea, credem că trebuie să aibă un rol și în formarea de competențe civice.

Economia socială și solidară reprezintă un domeniu ce poate deveni în anii următori tot mai atractiv pentru tinerii care se orientează spre învățământul profesional și tehnic. Diversificarea profilului de afaceri sociale din România va face necesară atragerea unui anumit de tip de angajați, care dovedesc nu numai abilități profesionale, dar și o înțelegerea a modului în care funcționează afacerile sociale.

Înțelegerea oportunităților reprezentate de acest domeniu pentru tineri, dar și a modului de funcționare a sectorului de economie socială și solidară reprezintă două obiective importante pe care le vom avea în vedere în perioada următoare.

O analiză comparativă cu privire la situația învățământului profesional și tehnic din 7 țări europene (inclusiv România) este cel mai recent rezultat obținut în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation. Asociația CRIES este coordonatorul proiectului pentru România.

Varianta completă a documentului în limba engleză poate fi consultată aici.

Selectăm participanţi pentru pilotarea unui program internaţional de formare în domeniul economiei sociale şi solidare

Asociaţia CRIES, în calitate de partener naţional al proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, lansează procesul de selecţie a unui număr de 6 tineri, care vor avea posibilitatea să participe la un program de training în domeniul economiei sociale şi solidare.

Trainingul este dezvoltat la nivel internaţional prin implicarea unor specialişti din 7 ţări europene, urmărind adaptarea conţinutului şi a metodelor de învăţare la nevoile tinerilor. Trainingul conţine 3 module diferite, după cum urmează:

Modulul 1: Valorile şi principiile economiei sociale şi solidare, 11-15 Septembrie 2017, Praga (Republica Cehă). Acest modul se va focusa pe relevanţa conceptului de economie socială şi solidară, cu accent privind studiile de caz care să evidenţieze valorile şi principiile practicilor economice alternative;

Modulul 2: Managment democratic în economia socială şi solidară, 18-22 Septembrie 2017, Larissa (Grecia). Acest modul se va focusa pe prezentarea modelului de management democratic, cum funcţionează acesta, care sunt beneficiile şi contribuţia la dezvoltarea organizaţiilor din economia socială şi solidară;

Modulul 3: Finanţarea etică şi solidară şi alte resurse în sprijinul economiei sociale şi solidare, 18-22 Septembrie 2017, Plovdiv (Bulgaria). În cadrul acestui modul se va realiza o introducere cu privire la conceptul de finanţare etică şi solidară şi a diferitelor practici existente la nivel european. Se va explicita diferenţa dintre aceste practici şi cele convenţionale de finanţare, analizând beneficiile aduse pentru indivizi, comunităţi şi teritorii.

Asociaţia CRIES lansează procesul de selecţie a unui număr de 6 participanţi, care vor participa la sesiunile de formare (2 persoane/sesiune). Persoanele interesate să participe la unul dintre aceste module de formare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani;

- să aibă cunoştinţe de limba engleză (trainingul se va desfăşura în limba engleză);

- să aibă interes demonstrat într-unul dintre următoarele domenii: economie socială şi solidară, învăţământ profesional şi tehnic, etică/filozofie aplicată, ştiinţe sociale, managementul organizaţilor neguvernamentale;

- să aibă interes pentru a participa la un schimb de experienţă într-un mediu multicultural;

- să aibă disponibilitatea de a participa timp de 5 zile la modulul de formare într-una din următoarele ţări: Republica Cehă, Grecia şi Bulgaria (în funcţie de modulul de formare selectat).

În procesul de selecţie se va acorda un punctaj suplimentar persoanelor implicate în activităţi de voluntariat în domeniul economiei sociale şi solidare.

Asociaţia CRIES va acoperi costurile de deplasare, cazare şi masă pentru cele 6 persoane selectate în vederea participării.

Persoanele interesate sunt rugate să transmită un CV, o scrisoare de intenţie şi o scrisoare de recomandare la adresa mihaela.vetan@cries.ro, până la data de 15 iulie 2017. CV-ul şi scrisoarea de intenţie trebuie realizate în limba engleză, fiind necesar să se precizeze şi modulul de formare preferat de candidat. Persoanele selectate vor fi contactate pentru stabilirea unui interviu.

Asociaţia CRIES este împotriva restrângerii facilităţilor financiare pentru unităţile protejate

CRIES se alătură organizaţiilor neguvernamentale care se opun modificării Legii 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul renunţării la facilitatea ca instituţiile şi companiile care au peste 50 de angajaţi să achiziţioneze produse şi servicii de la unităţile protejate.

“Prin modificarea acestei legi, s-ar renunța la una dintre cele mai bune măsuri care au existat în România pentru crearea de locuri de muncă asistate. Implementarea nu a fost perfectă, dar a fost un instrument funcțional, care a contribuit la crearea unor locuri de muncă sustenabile și la dezvoltarea unor parteneriate mai largi între unitățile protejate și companii convenționale (și poate și la reducerea unor prejudecăți față de persoanele cu handicap). În România nu există măsuri specifice de suport al întreprinderilor sociale de inserție, care încadrează persoane din grupuri vulnerabile. Legea 448/2006 stabilea însă un cadru coerent de sprijin pentru unitățile protejate, care încadrau persoane cu handicap. Noi speram ca în anii viitori vom reuși să extindem măsurile de suport pentru alte structuri de economie socială, niciodată nu ne-am gândit că ar fi posibil să renunțăm la ceea ce funcționează bine
“, Mihaela Veţan, preşedinte Asociaţia CRIES.

În articolul următor se prezintă mai detaliat care ar fi impactul acestei modificări : http://www.romaniacurata.ro/in-prima-zi-de-lucru-guvernul-social-democrat-vrea-sa-concedieze-2000-de-persoane-cu-dizabilitati/.