web analytics
Stiri

Filmul “Gustul ca patrimoniu”

Gustul ca patrimoniu, concurs de rețete tradiționale din Banat, în imagini. Filmul este realizat în cadrul proiectului La Pas, dezvoltat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 și Asociația CRIES. Producția filmului a fost asigurată de Farkas Pataki.

Tinerii sunt învățați să își formeze opțiuni responsabile de consum!

În luna octombrie, Asociația CRIES desfășoară în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș cea de-a doua ediție a proiectului Antreprenoriat social, adresat tinerilor.

În cadrul proiectului am realizat o broșură de prezentare a economiei sociale pentru tineri, iar un număr de 50 de tineri au posibilitatea să participe la ateliere de informare pe tema economiei sociale și a consumului responsabil.

Ne dorim să informăm tinerii despre opțiuni responsabile de consum. În broșură sunt prezentate 8 inițiative din județul Timiș, care oferă servicii și produse pe care sperăm ca tinerii să le aleagă tot mai mult în viitor. Totodată, aceste întreprinderi sociale răspund unor nevoi de actualitate, activând în domenii diverse:

- Crearea de locuri de muncă pentru persoane marginalizate: Asociația Seeds of Kenosis (persoane de etnie romă), Ferma socială de la Bacova (locuri de muncă pentru persoane fără adăpost), Unitatea protejată a Fundației Pentru Voi (locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități);

- Producție sustenabilă: ASAT (Asociația pentru susținerea agriculturii țărănești), Asociația Curtea Culorilor;

- Consum responsabil: Reciproc Cafe și Băcănie;

- Domeniul cultural-artistic: Casa Plai – Ambasada;

- Servicii de cazare pentru persoane vârstnice: Casa bunicilor (Casa de ajutor reciproc a pensionarilor Timișoara).

Conținutul broșurii poate fi consultat mai jos (alegeți opțiunea fullscreen pentru o mai bună vizualizare a broșurii).


Premierea rețetelor câștigătoare în concursul Gustul ca patrimoniu

În cadrul proiectului La Pas / Slowing down, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare au propus un concurs de rețete tradiționale, dorind să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat. După jurizarea celor 17 rețete primite, 3 dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere.

Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu, prima acțiune din cadrul proiectului La Pas, s-a derulat în luna septembrie 2018, adresându-se unui public larg și urmărind să pună în lumină relația dintre gastronomia și cultura regională.

Miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se va organiza la  Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00, evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.

De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie, mere și nucă”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon,  chef la Dor de Origini Românești, și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj- Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea  ingredientelor naturale și originalitatea abordării.

Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii La Pas, iar în cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare. Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, putându-se realiza doar pe bază de înscriere la adresa lapas@cries.ro.

Eveniment de premiere: 10 octombrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Ambasada, Str. Anton Seiller nr. 2, Timișoara

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2253105841641184/

Producători: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Parteneri: Centrul de Informare Turistică Margina, Prospero, Crama PetroVaselo, Reciproc Cafe și Băcănie, Șef Horia Șimon, Slow Food Cluj-Transilvania.

Parteneri media: Modernism.ro, Practic în Bucătărie, Radio România Cultural, Gastro Art, Observator Gastronomic, Manifest Bon Vivant.

Proiect desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

///

La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se  încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale. În anul 2018, în cadrul proiectului se va coagula un grup de analiză strategică (BREAD), se vor realiza 2 prototipuri de vehicule alternative pentru promovarea producției și consumului sustenabile, se va dezvolta o bază de date cu mici producători locali din județul Timiș, se va iniția un program educațional pentru promovarea consumului responsabil în rândul tinerilor și se va alcătui un ghid pentru evenimente culturale sustenabile. Pentru 2019, se elaborează conceptul pentru organizarea unei competiții artistice având ca tematică hrana, precum și a Festivalului La pas, un eveniment cultural de dezvoltare durabilă.

Despre proiect http://www.la-pas.cries.ro și https://www.facebook.com/lapas.cries/

Eveniment: Lansare concurs “Gustul ca patrimoniu”

Am dat startul concursului Gustul ca patrimoniu!

În prezența a 40 de persoane, pe data de 5 septembrie, am lansat concursul Gustul ca patrimoniu: concurs de rețete tradiționale din Banat.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de:

- Simona Neumann și Chris Torch, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – prezentarea contextului de dezvoltare a proiectului;
- Mihaela Vețan, Asociația CRIES – informații generale despre proiectul La Pas și modul de desfășurare a concursului Gustul ca patrimoniu;
- Corina Răceanu, Institutul Intercultural Timișoara – Patrimoniul cultural, o resursă pentru dezvoltarea turismului;
- Laura Laurențiu, blogger și bucătar– Hrana – parte a patrimoniului cultural din Banat;
- Petroneta Rus, Cooperativa Floare din Banat.

La finalul evenimentului s-a organizat o degustare cu produse artizanale și de la mici producători:

- Brânzeturi artizanale maturate, realizate după rețete italienești, asociația Curtea Culorilor (Sârbova);
- Iaurt, chefir, smântână, brânză dulce, telemea, unt, cașcaval și mezeluri, Cooperativa Floare din Banat;
- Gomboți cu prune, rețetă meșteșugită cu drag de PROSPERO;
- Plăcinte și cornulețe cu gem, producători din zona Margina, participare organizată în colaborare cu Centrul de Informare Turistică Margina;
- Roșii tradiționale, produse de grădinarii ASAT;
- Vin, crama locală Petro Vaselo.

Asociația CRIES susține promovarea economiei sociale și solidare în școli

În data de 7 martie CRIES a organizat la Timișoara un atelier de lucru pentru analizarea oportunității  de promovare a economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic.

Principalele motive care au fost aduse în discuție se referă la:

- Economia socială și solidară este un domeniu în dezvoltare, atât în Europa, cât și în România. La nivel european economia socială asigură 13,6 milioane locuri de muncă remunerate (echivalent a aproximativ 6,3% din populația activă din UE); în România, domeniul cuprinde aprox. 1,7% din populația activă.  (cf. Evoluții recente ale economiei sociale în UE. CIREC, 2017).

Economia socială și solidară se bazează pe valori și practici incluzive (solidaritate, empatie, participare, atitudine pro-activă), promovează un mod diferit de a face afaceri, punând eficiența economică în serviciul nevoilor sociale. Conținutul poate sprijini dezvoltarea unor competențe cheie, transversale, așa cum au fost acestea definite de către Comisia Europeană: competențe sociale și civice; inițiativă și antreprenoriat; conștientizare și exprimare culturală.

Economia socială și solidară crează locuri de muncă și oferte de voluntariat la nivel local; acestea trebuie cunoscute de către tineri.

În perioada următoare, asociația CRIES va organiza, în colaborare cu parteneri locali și naționali, Caravana promovării economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, co-finanțat prin programul Erasmus+. Proiectul este implementat printr-un parteneriat transnațional, format din: APDES – Portugalia (lider de parteneriat); ASPECT – Management and Intercultural Relations – Bulgaria; CRIES – România; Institouto Anaptixis Epicheirimatikotitas Astiki Etaireia – Grecia; Glafka s.r.o – Republica Cehă; Solidarius Italia s.a.s – Italia; Technologie-Netzwerk Berlin e.V. – Germania; RIPESS Europe – Luxemburg.