web analytics
ASAT

ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești – este promotorul unor parteneriate locale de solidaritate între consumatori din urban și mici agricultori din ruralul de proximitate adepți ai agriculturii naturale.

ASAT este primul demers de succes de agricultură susținută de comunitate din România.

ASAT promovează parteneriatele de solidaritate între consumatori din orașe și mici agricultori din satele din apropiere (pe o rază de cca 50 de km). Cu alte cuvinte, parteneriatele solidare între orășenii conștienți de diminuarea continuă a alternativelor de alimentație sănătoasă și țăranii care fac agricultură organică.

ASAT s-a născut în 2008, odată cu lansarea primului parteneriat de acest tip în zona de vest a României, și se poate dezvolta prin asocierea informală a unui grup de consumatori și un mic producător agricol, pe baza Cartei ASAT.

Din 2010, parteneriatele ASAT s-au dezvoltat și s-au multiplicat în mai multe zone ale țării. În primăvara lui 2012, parteneriatele locale de solidaritate s-au extins în zona de centru (județul Cluj).

Din 2013, parteneriatele ASAT se extind în mai multe regiuni, cu susținerea unei rețele de asociații non-profit și a altor dinamizatori ASAT. Astfel, în prezent parteneriatele sunt prezente în Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Odorheiu Secuiesc și București.

Sistemul ASAT susține o formă de dezvoltare alternativă pentru gospodăriile de semi-subzistență din țară, care pot oferi produse de o calitate net superioară, în condițiile unui parteneriat mutual avantajos, orientat către o agricultură naturală, o plată echitabilă, copartajarea riscurilor și beneficiilor agriculturii calitative și relații de solidaritate între grupurile de consumatori urbani și micii producători de proximitate.

Află mai mult