web analytics
Asociația CRIES susține promovarea economiei sociale și solidare în școli

În data de 7 martie CRIES a organizat la Timișoara un atelier de lucru pentru analizarea oportunității  de promovare a economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic.

Principalele motive care au fost aduse în discuție se referă la:

- Economia socială și solidară este un domeniu în dezvoltare, atât în Europa, cât și în România. La nivel european economia socială asigură 13,6 milioane locuri de muncă remunerate (echivalent a aproximativ 6,3% din populația activă din UE); în România, domeniul cuprinde aprox. 1,7% din populația activă.  (cf. Evoluții recente ale economiei sociale în UE. CIREC, 2017).

Economia socială și solidară se bazează pe valori și practici incluzive (solidaritate, empatie, participare, atitudine pro-activă), promovează un mod diferit de a face afaceri, punând eficiența economică în serviciul nevoilor sociale. Conținutul poate sprijini dezvoltarea unor competențe cheie, transversale, așa cum au fost acestea definite de către Comisia Europeană: competențe sociale și civice; inițiativă și antreprenoriat; conștientizare și exprimare culturală.

Economia socială și solidară crează locuri de muncă și oferte de voluntariat la nivel local; acestea trebuie cunoscute de către tineri.

În perioada următoare, asociația CRIES va organiza, în colaborare cu parteneri locali și naționali, Caravana promovării economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, co-finanțat prin programul Erasmus+. Proiectul este implementat printr-un parteneriat transnațional, format din: APDES – Portugalia (lider de parteneriat); ASPECT – Management and Intercultural Relations – Bulgaria; CRIES – România; Institouto Anaptixis Epicheirimatikotitas Astiki Etaireia – Grecia; Glafka s.r.o – Republica Cehă; Solidarius Italia s.a.s – Italia; Technologie-Netzwerk Berlin e.V. – Germania; RIPESS Europe – Luxemburg.