web analytics
11 Mai, Ziua Mondială a Comerțului Echitabil

Cu ocazia Zilei Mondiale a Comerțului Echitabil, organizăm campania Votez pentru Comerț Echitabil!

Dorim să inspirăm cât mai mulți cetățeni să aleagă produse care provin din Comerțul Echitabil, dar și să informăm în legătură cu beneficiile acestor alegeri.

Mai multe persoane au fost invitate să se alăture campaniei în calitate de promotori și să împărtășească motivele pentru care aleg produse etice.

Comerțul Echitabil (Fair Trade) este un parteneriat comercial bazat pe dialog, transparență și respect, care urmărește o mai mare echitate în comerțul internațional. Comerțul Echitabil contribuie la dezvoltarea durabilă prin oferirea unor condiții mai bune de tranzacționare și asigurarea drepturilor producătorilor și lucrătorilor marginalizați, mai cu seamă a celor din țările sărace și în curs de dezvoltare. Organizațiile de comerț echitabil, susținute de consumatori, sunt implicate activ în sprijinirea producătorilor, creșterea gradului de conștientizare publică asupra inegalităților produse economic și în campanii de schimbare a regulilor și a practicilor comerțului internațional convențional.

Certificarea FairTrade este o etichetă de produs, inițiativă a Organizației Internaționale pentru Certificarea de Comerț Echitabil (FLO). Aceasta a dezvoltat un sistem de certificare a standardelor de producție, de comerț și de etichetare pentru un număr de produse, în special produse de larg consum. Alături de aceste logouri cu circulație globală, Comerțul Echitabil folosește totodată etichete de certificare la nivel național, dezvoltate de rețelele naționale de Comerț Echitabil (Max Havelaar în Olanda, Oxfam în Marea Britanie, Gepa în Germania, Artisans du Monde în Franța, Altromercato în Italia, ș.a.).

Extras din Manualul pentru promovarea consumului responsabil, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES, autor: Sergiu Florean, 2018.