web analytics
ONG-urile din Timișoara se coalizează împotriva adoptării Legii Antreprenorului Social

La jumătatea lunii mai, Senatul a adoptat Proiectul Legii Antreprenorului Social (PL-x 361/2011), acesta ajungând acum între primele 20 de puncte pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru ședința din 15 noiembrie, cu propunere de adoptare.

Această situație survine în ciuda a numeroase avize negative primite de la organisme de resort și a protestelor membrilor societății civile implicați în dezvoltarea Economiei Sociale și a Antreprenoriatului Social în România.

Ca urmare a acestei situații, noi, organizațiile semnatare ale acestui Comunicat de presă, ne declarăm odată în plus dezacordul față de acest proiect lansat de senatorul Iulian Iancu și pentru adoptarea căruia Camera Deputaților este cameră decizională. Totodată, vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la consecințele extrem de negative asupra sectorului Economiei Sociale și al Antreprenoriatului Social pe care îl va avea această lege ordinară, în condițiile adoptării în forma actuală. Proiectul legislativ este profund viciat de erori grave de definire și înțelegere a domeniului de referință, conducând la o reglementare absurdă și contradictorie normelor europene similare.

CONFERINȚĂ DE PRESĂ CU PARTICIPARE A UNEI DELEGAȚII EUROPENE DE EXPERȚI ÎN ECONOMIE SOCIALĂ

Pentru o expunere completă a motivelor pentru care noi respingem Proiectul Legii Antreprenorului Social (PL-x 361/2011), vă invităm LUNI, 14 Noiembrie, la ora 12, Casa “Adam Müller-Guttenbrunn”, bd-ul Gh. Lazăr nr.10-12 la CONFERINȚA DE PRESĂ organizată de semnatarii acestui protest public.

Organizațiile care au confirmat participarea până la momentul emiterii acestui comunicat sunt:AEGEE Timișoara, AID-ONG Timișoara,  Asociația Asistenților Sociali din Banat, Asociația pentru Copii și Părinți SCOP, Asociația Serviciul APEL, Asociația Femeilor Țigănci pentru Copiii Noștri,  Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, FALT – Federația Asociaților de Locatari Timișoara, Fundația Pentru Voi ,  Fundația Filantropia, Fundația Timișoara 89, Institutul Intercultural Timișoara, Institutul Român pentru Dezvoltare Umană, NESST, Organizația Salvați Copiii, filiala Timiș. Alături de acestea, va participa un grup de reprezentanți ai studențiilor de la Masteratul de Economie Socială.

În plus, vor participa membrii unei delegații internaționale de experți în Economie Socială, implicați într-un proiect de dezvoltare a domeniului, coordonat de Asociația CRIES.

 

PROIECTUL LEGII ANTREPRENORULUI SOCIAL ÎNCALCĂ PRINCIPIILE ECONOMIEI SOCIALE

 

Proiectul de lege are următoarele principale neajunsuri:

1. Expunerea de motive care justifică existenţa acestei legi nu se fundamentează pe informaţii reale despre sectorul economiei sociale

2. Definiţia Antreprenorului social propusă nu corespunde niciunei definiţii la nivel european sau recomandărilor europene în această direcţie

3. Propunerea legislativă suprapune în mod eronat antreprenoriatul social cu responsabilitatea socială a companiilor (CSR).

4. Propunerea legislativă nu recunoaşte activitatea organizaţiilor neguvernamentale, prestatoare pentru jumătate din serviciile sociale oferite în România

5. Propunerea legislativă a fost realizată fără consultarea actorilor economiei sociale şi fără a consulta iniţiatorii unui proiect legislativ similar.

Pentru o expunere completă a argumentelor de contestare a proiectului legislativ, vă rugăm să consultați Scrisoarea de protest elaborată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și semnate de peste 130 de actori ai societății civile din România.

 

Organizații semnatare din Timișoara:

AEGEE Timișoara

AID-ONG Timișoara

Asociația Asistenților Sociali din Banat

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Asociația Femeilor Țigănci pentru Copiii Noștri

Asociația Serviciul APEL

FALT – Federația Asociaților de Locatari Timișoara

Fundația Filantropia

Fundația Pentru Voi

Fundația Timișoara 89

Institutul Intercultural Timișoara

Institutul Român pentru Dezvoltare Umană

NESST

Organizația Salvați Copiii, filiala Timiș.

 

Descarcă aici comunicat de presă.